Meer weten over rozen

Meer dan 1000 soorten

Het assortiment rozen van ons Tuincentrum bestaat uit bijna 1000 soorten. Het omvat zowel moderne soorten van de bekende rozenveredelaars uit de gehele wereld, als ouderwetse rozen.
Verzenden 'op kale wortel'

Rozen worden elk jaar in het najaar gerooid. De rozen op kale wortel worden opgekuild, gereed voor verzending en planten in uw tuin. Het kale wortel seizoen loopt vanaf de rozendagen in oktober tot half april. In deze periode kunnen rozen verzonden worden.

Vanaf april: bij ons tuincentrum rozen in pot

Vanaf eind april zijn rozen in potten, ook wel containerrozen genoemd, leverbaar. Het assortiment is in deze periode kleiner (ca. 450 soorten). Verzenden is dan i.v.m. transport schade dan niet meer mogelijk. Rozen in pot zijn ook duurder dan rozen met blote wortel.

Rozen in soorten en maten

Er zijn veel soorten rozen. Groot- en kleinbloemige, tros rozen, laagblijvende of klimmers. Hieronder meer hierover. In onze catalogus kunt u op deze verschillende groepen zoeken.

Grootbloemige rozen of theerozen. De meest bekende groep rozen. Grote bloemen aan een stevige steel. Geschikt voor rozenperken. Veel van deze soorten kunnen als snijroos gebruikt worden.Plantafstand 50 cm (4 per m2).

Tros rozen. Meerdere bloemen op een steel bij elkaar en daardoor bijna nooit zonder bloemen. Ideaal voor perken of borders. Plantafstand 50 cm (4 per m2).

Bodembedekkende rozen. Rozen met een sterk spreidende groeiwijze. Sommige soorten kruipen over de grond met lange takken, andere soorten worden iets minder breed. Het bodembedekkende karakter betekent minder onderhoud, omdat onkruid geen kans krijgt.

Miniatuur/patio rozen. Rozen die niet hoger worden dan 30 cm, met als kenmerk een rijke bloei en zeer veel kleine bloemen in trossen bij elkaar. Patiorozen worden iets hoger en zijn ook kleinbloemig. Niet alleen geschikt voor perken, maar ook voor potten. Plantafstand 40 cm.

Stamrozen. Rozen die op een stam geënt zijn. Geschikt om hoogte te verkrijgen in een rozenperk of vaste planten border. Leverbaar in diverse hoogtes. 

Heesterrozen. Voornamelijk hoog en breder groeiende rozen met enkelvoudige of gevulde bloemen. Rijkbloeiend en zeer goed ziekte resistent. Bloemen in trossen. Te gebruiken als perkroos of voor uw border. 

Doorbloeiende klimrozen. Zowel grootbloemige, als kleinbloemige klimrozen, die tot diep in de herfst bloeien. Geschikt voor het laten begroeien van muren, schuttingen, pergola's  en rozenbogen.

Eenmaal doorbloeiende klimrozen (Ramblers).  Zomerbloeiende klimrozen (juni/juli). De meeste soorten zijn kleinbloemig en bloeien zeer uitbundig. Meestal zijn ze goed geurend. Te gebruiken voor grote pergola¿s, maar ook voor het laten groeien in bomen. Veel soorten dragen tot in de winter rozenbottels.

Ouderwetse rozen. In deze groep vinden we de echte oude rozensoorten. Alba-, centifolia-, damascene-, gallica- en mosrozen rozen zijn eenmaal bloeiend en bloeien in de maand juni. Vaak heerlijk geurend. Bourbon, portland,en remontant rozen hebben herbloei. Ook zij zijn heerlijk geurend met vaak grote gevulde bloemen. 

Engelse rozen. Kruising van oude rozen, vanwege bloemvorm en geur, met nieuwe rozen, vanwege doorbloeien en gezondheid. Grote gekwartierde of komvormige bloemen die vaak een heerlijke geur verspreiden. Ze zijn niet alleen te gebruiken in perken, maar ook in vaste planten borders en zelfs als solitair roos.

Rugosa en botanische rozen. Rugosa rozen kenmerken zich door sterke doorns en ruw, appelgroen blad. Meestal ontstaan er na de bloei rozenbottels. Botanische rozen zijn de `wilde¿ rozen. Eenmaal bloeiend en tot diep in de herfst bottels, die vogels aantrekken. Geschikt voor hagen.

Naast genoemde rozengroepen worden er door de diverse rozenveredelaars rozen, die dezelfde kenmerken hebben, ingedeeld in groepen:

Klettermaxe. Doorbloeiende klimrozen gewonnen door Kordes
.
Renaissance rozen. Grote gevulde bloem en meestal geurend. Gewonnen door de veredelaar Poulsen. Te gebruiken als hoge struik of als klimroos.

Rigo rozen. Doorbloeiende heesterrozen met zeer gezond blad, gewonnen door Kordes.

Märchen rozen. Gezonde trosrozen met sprookjesachtig gevulde bloemen, die volgens de beschrijving van Kordes herinneren aan grootmoeders rozentuin.

Parfum de Provence. Rozen die de geur van de Provence als gezamenlijk kenmerk hebben. Gewonnen door Meilland uit Frankrijk. Gezonde, sterke grootbloemige rozen.

Schildersrozen. Meerkleuringe grootbloemige rozen gewonnen door Delbard uit Frankrijk en genoemd naar bekende schilders.

Palace rozen. Lage trosrozen gewonnen door Poulsen. Ook geschikt voor potten.

Abundance rozen. Patiorozen gewonnen door Harkness. Lage rozen met relatief grote, gevulde bloem.

Fleur Romantica. Gewonnen door Meilland. Kruising van klassieke bloemvormen met gezonde rassen. Meestal geurend.

Lottum en Rozen

Een bezoek aan Lottum is altijd de moeite waard. Natuurlijk bezoekt u dan Tuincentrum Lottum, maar er is nog veel meer te zien:

De Rozenhof Lottum. Het rozenkenniscentrum van Lottum. Hier vindt u alles over de roos. In de tuin staan alle Nederlandse Toprozen aangeplant . Ook alle Duitse ADR rozen, de Duitse variant van de Toproos, vindt u hier. Zie http://www.rozenhoflottum.nl

Rozenfestival Lottum. Elke 2 jaar organiseert Stg. Rozendorp Lottum een rozenfestival.  Zie www.rozendorplottum.nl.

Nog meer weten over rozen. bekijk de site van de rozenverenigng: www.rozenvereniging.nl.

Tuincentrum Lottum